Ο Χάρης Καρώνης για τη Viva, τα capital controls, τα POS και τις κάρτες 1


by

Την επιρροή των capital controls στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και τη χρήση καρτών σχολίασε σε αναλυτική συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα ο Χάρης Καρώνης, CEO του Ομίλου εταιρειών Viva, η οποία φυσικά περιλαμβάνει και την startup πληρωμών Viva Payments. Δείτε εδώ τα Viva POS και εδώ τη νέα κάρτα που εκδίδει η Viva με την γενική ονομασία Viva Wallet Card σε συνεργασία με την MasterCard.

Τα capital controls ίσως είχαν ως αποτέλεσμα την πιο γρήγορη εκπαίδευση για τη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και καρτών στην ιστορία, λέει ο Χάρης Καρώνης της Viva Payments. Δείτε εδώ την πρώτη του συνέντευξη στο TechStart πριν από 3 χρόνια όπου ανακοίνωνε σε αποκλειστικότητα το Viva Wallet.

haris karonis interview Χάρης Καρώνης Συνέντευξη

Έκρηξη παρουσίασαν οι συναλλαγές ηλεκτρονικής τραπεζικής και οι συναλλαγές με κάρτες μετά την επιβολή των capital controls. Όμως, ο Χάρης Καρώνη, Founder και CEO της Viva Payments, του νεότερου μέλους των (μετρημένων πλέον στα δάχτυλα) χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας (ένα απ’ αυτά είναι και η First Data Hellas), υποστηρίζει ότι δεν είναι όλα ρόδινα και ότι για την ανάπτυξη και αυτού του τομέα οικονομίας είναι πάνω απ’ όλα απαραίτητη η σταθερότητα.

Θεαματική αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές με κάρτες και μέσω των συστημάτων ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μετά την επιβολή των capital controls. Από την τηλεόραση, το internet και τα κεντρικά οικονομικά website, λανσάρονται διαρκώς νέες διαφημίσεις για εμπόρους και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων για την αγορά και εγκατάσταση συστημάτων και μηχανημάτων που θα τους επιτρέπουν να δέχονται κάρτες για τις συναλλαγές τους, των λεγόμενων POS (που είναι αρχικά του Point Of Sale – σημείο πώλησης).

Ο Χάρης Καρώνης είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλους της Viva Payments, της επιχείρησης που πρώτη έλαβε επίσημη άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος ως Ίδρυμα Έκδοσης Ηλεκτρονικού Χρήματος (e-Money licence) για λειτουργία εντός της Ευρώπης, ή αλλιώς εντός ΕΟΧ-31. Όπως εξηγεί, η εμφάνιση των spot της Viva Payments δεν ήταν απόφαση της στιγμής, αλλά αποτέλεσμα μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού. Όμως τα capital controls επηρέασαν και αυτή την προσπάθεια αρνητικά.

viva payments

Για να δούμε όμως τι δήλωσε ο ίδιος ο Χάρης Καρώνης:

“Στις 15 Ιουνίου ξεκινήσαμε την καμπάνια μας για τα POS, έχοντας ήδη πάρει μια άδεια έκδοσης ηλεκτρονικού χρήματος τον Δεκέμβριο του 2014 από την Τράπεζα της Ελλάδας και έχοντας πλάνο να ξεδιπλωθεί η καμπάνια σε διάστημα 6 μηνών. Άρα εμείς κάναμε την δουλειά μας με τον χρόνο που είχαμε για να την κάνουμε. Τώρα, με ρωτάτε πόσο πολύ επηρεάστηκε το business plan μας από τα capital controls και από την όλη κατάσταση, αυτό είναι ένα δεύτερο θέμα, μπορώ όμως να σας πω ότι επηρεάζεται αρνητικά”.

Η Viva Payments ξεκίνησε ως Viva.gr μια υπηρεσία που επιτρέπει στους καταναλωτές την αγορά εισιτηρίων για παραστάσεις και μέσα μεταφοράς, ασφάλισης, αλλά και κινητής τηλεφωνίας.

“Εμείς ζούμε ό,τι ζει όλη η υπόλοιπη αγορά. Άρα ως ένα startup πληρωμών, αν οι έμποροί σου έχουν πρόβλημα, τότε έχεις και εσύ πρόβλημα. Σκεφτείτε πως εμείς εκκαθαρίζουμε τις συναλλαγές όλων των θεαμάτων. Όλα τα θεάματα τον Ιούλιο ακυρώθηκαν λόγω των capital controls, οπότε εμείς επιστρέψαμε τα χρήματα όσων είχαν αγοράσει εισιτήρια και είχαν πληρώσει με τις κάρτες τους

Σε ό,τι αφορά τα POS, δηλαδή την πώληση νέων συστημάτων για τη χρήση πιστωτικών, χρεωστικών και προπληρωμένων καρτών από επιχειρήσεις, αν και τα capital controls όντως οδήγησαν σε αύξηση του ενδιαφέροντος, το αυξημένο αυτό ενδιαφέρον δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε πωλήσεις εξηγεί ο Χάρης Καρώνης.

viva pos viva wallet card

“Εμείς κάναμε καμπάνια και εκεί που έπρεπε να ανταποκριθεί ένας αριθμός ατόμων, ανταποκρίθηκε για παράδειγμα ο πενταπλάσιος. Ο πενταπλάσιος όμως αριθμός ανταπόκρισης δεν σημαίνει ότι όλοι αυτοί θέλουν να πάρουν POS ή ότι θα πάρουν στο τέλος POS. Δημιούργησαν λοιπόν τα capital controls ένα βεγγαλικό, που είχε αποτέλεσμα να πρέπει εμείς, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, να εκπαιδεύσουμε ακόμη και ενδεχόμενους πελάτες που θα γίνουν πιθανώς πελάτες μετά από 6 μήνες ή ένα χρόνο. Άρα λοιπόν δημιούργησε περισσότερο θόρυβο με μικρότερο θόρυβο με μικρότερο αποτέλεσμα σε σχέση με τον θόρυβο. Ενώ αν πήγαινες σε κανονικό ρυθμό, θα έκανες την καμπάνια σου, θα έπαιρναν αυτοί που είναι να πάρουν, από αυτούς που θα σου τηλεφωνούσαν θα αγόραζε κάποιο ποσοστό, ας πούμε για παράδειγμα ένας στους 3 που επικοινώνησαν με την Viva, ενώ η αναλογία αυτή άλλαξε δραματικά λόγω των capital controls. Είχες για παράδειγμα -και πάλι τα νούμερα είναι τυχαία- μια αναλογία ένας στους 20. Οι υπόλοιποι απλά έθεταν ερωτήματα αναφορικά με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, όπως τι είναι αυτή η κάρτα, που πάνε τα λεφτά, τι συμβαίνει με τις συναλλαγές, κλπ”

Επιπλέον, η Viva Payments αντιμετώπισε δυσκολίες και στην προμήθεια των μηχανημάτων, καθώς αυτά είναι εισαγόμενα. “Στην Ελλάδα φτιάχνεται το software από εμάς. Είναι φτιαγμένο όλο το software που έχουν τα τερματικά POS, μέχρι τα συστήματα, μέχρι το back end, όλες οι λύσεις μας είναι 100% Ελληνικές. Μάλιστα μπορώ να πω με τιμή ότι back end ολοκληρωμένο, φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από Έλληνες μηχανικούς, είμαστε οι μόνοι που έχουμε στον τραπεζικό κλάδο στη χώρα. Αλλά η ίδια η συσκευή ως POS είναι από το εξωτερικό. Έχει certification (πιστοποίηση). Είνια πέντε οι κατασκευαστές σε όλον τον πλανήτη, δεν είναι παραπάνω.”

viva pos

Και μπορεί τα capital controls να οδήγησαν σε εκρηκτική αύξηση των συναλλαγών με κάρτες, ο Χάρης Καρώνης όμως συνιστά μετριοπάθεια στις εκτιμήσεις, καθώς η αύξηση του ορίου αναλήψεων από 60 ευρώ την ημέρα σε 420 την εβδομάδα οδήγησε σε άμεση αντιστροφή της συμπεριφοράς των Ελλήνων καταναλωτών.

“Προφανώς ήταν πάρα πολύ θετικό σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση του καταναλωτή. Έμαθε ο κόσμος ότι έχει μια κάρτα. Βέβαια με το που αυξήθηκε το ποσό που επιτρέπεται να πάρει κανείς από το ΑΤΜ σε 420 ευρώ την εβδομάδα -το ποσό αυτό είναι πάρα πολύ μεγάλο κατ’ εμέ- το αποτέλεσμα ήταν οι συναλλαγές με κάρτες, που είχαν φτάσει να αποτελούν το 70% ή και το 80% συνόλου των συναλλαγών σε κάποιους τομείς της αγοράς, να πέσουν στο 15-30%. Προφανώς είναι διπλάσια η χρήση απ’ ότι ήταν πριν από μερικούς μήνες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα σταθεροποιηθούν εδώ τα νούμερα.”

Ούτε η υπηρεσία ηλεκτρονικού πορτοφολιού της Viva, η Viva Wallet, έμεινε ανεπηρέαστη από τις εξελίξεις. Μπορεί να ανέβηκε το ενδιαφέρον για παρόμοιες υπηρεσίες, αλλά όπως εξηγεί ο Χάρης Καρώνης: “Το Viva Wallet περιορίστηκε πάρα πολύ σε ό,τι αφορά τη λογική του, καθώς έχουμε capital controls και απαγορεύεται η έκδοση νέων καρτών ή δεν επιτρέπεται η χρήση των προπληρωμένων καρτών (pre-paid) για ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ. Εμείς έχουμε και πόσες εκατοντάδες χιλιάδες κάρτες στην αποθήκη μας και δεν έχουμε τη δυνατότητα να πούμε έχετε ένα wallet, πάρτε και μια κάρτα”.

Τα capital controls είχαν όμως σε πολλές περιπτώσεις κερδισμένους και χαμένους, και πολλές φορές επιχειρήσεις και μεμονωμένα άτομα ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Όπως επισημαίνει όμως ο Χάρης Καρώνης: “αυτό που πραγματικά χρειάζεται η αγορά είναι σταθερά βήματα και σταθερό ρυθμό. Τα βεγγαλικά φέγγου νγια λίγο, σε βοηθούν να εντυπωσιαστεί, να πας και δέκα βήματα πιο μπροστά, αλλά τελικά την ώρα ώρα που θα σβήσουν θα πρέπει να είσαι αυτόφωτος”.

“Τα πάντα είναι θέμα πολιτικής κατάστασης” προσθέτει. “Αυτή τη στιγμή αναζητείται μια ισορροπία στη νέα αγορά. Όσο υπάρχουν τα capital controls, η αίσθηση της ισορροπίας είναι διαταραγμένη. Άρα ξεκινάμε με ένα πρώτο βασικό κομμάτι, που λέει ότι πρέπει να υπάρξει ισορροπία. Προφανώς και οι ηλεκτρονικές πληρωμές σε μια κατάσταση ισορροπίας θα έρθουν να προωθηθούν και να αναδειχθούν. Εμείς ακολουθούμε ένα επενδυτικό πλάνο εδώ και 6 χρόνια και επιταχύναμε αυτό το πλάνο εδώ και 10 μήνες με τη δημιουργία ενός first round investment, δεδομένου ότι πιστεύουμε σε αυτή τη αγορά. Άρα την αγορά από μόνη της των ηλεκτρονικών συναλλαγών την πιστεύουμε, η σταθερότητα είναι όμως ταυτόχρονα αναγκαία για να μπορέσει να υπάρξει το οτιδήποτε.”

Viva Wallet Card by MasterCard

Τα capital controls ενισχύουν τις αγορές με κάρτες

Από την επιβολή των capital controls μέχρι τις αρχές Αυγούστου εκδόθηκαν περισσότερες από 1 εκατομμύριο κάρετες (σε σύνολο 11 εκατομμυρίων που πλέον κυκλοφορούν στη χώρα). Την ίδια στιγμή, τις δύο εβδομάδες μετά την εισαγωγή των capital controls, ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες αυξήθηκε κατά 135% σε σχέση με το προηγούμενο 15μερο. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στη χρήση καρτών για αγορές τροφίμων (234%), υπηρεσιών και προϊόντων υγείας (206%) και καυσίμων.

Το μερίδιο των δαπανών που καλύπτονται με τη χρήση καρτών θα αυξηθεί από 1 στα 33 ευρώ που ήταν το 2014 στην Ευρώπη και θα πλησιάσει στο 1 στα 6 ευρώ που είναι ο σημερινός μέρος όρος Ευρωπαϊκά. Στην Ελλάδα οι πληρωμές μες κάρτες αντιπροσωπεύουν μόλις το 6% των συνολικών πληρωμών – μια από τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη.

Η αυξημένη χρήση καρτών από τους καταναλωτές αναμένεται να έχει σαν αποτέλεσμα και την ανάλογη αύξηση των συσκευών αποδοχής καρτών, των λεγόμενων τερματικών POS. Ο τζίρος των POS υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με πέρσι, ενώ ο αριθμός των POS αναμένεται να εκτοξευθεί από 150.000 σε 400.000 τα επόμενα 2 χρόνια.

Πηγή: «Οικονομική Επιθεώρηση» Tεύχος Οκτωβρίου 2015 

One comment on “Ο Χάρης Καρώνης για τη Viva, τα capital controls, τα POS και τις κάρτες

  1. Pingback: Το GroupOn κάνει ReGroup σε συνεργασία με το e-shop.gr - TechStart

Leave a Reply