Heliix, Smart guide και Yoleni’s οι 3 νικητές του HEA 2015 1


by

Σε μια σεμνή και ταπεινή τελετή όπως την χαρακτήρισε ο Jimmy Athanasopoulos πραγματοποιήθηκε χτες η τελετή απονομής του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας 2015. Από νωρίς το απόγευμα, πλήθος κόσμου από τον χώρο των startups και της επιχειρηματικότητας κατέφτασαν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Ίδρυμα Ωνάση) για να παρακολουθήσουν από κοντά την γιορτή που το Hellenic Entrepreneurship Award (HEA) είχε επιφυλάξει ως το τέλος μιας διαδρομής που ξεκίνησε τον προηγούμενο Νοέμβριο με την έναρξη της υποβολής των δηλώσεων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα video παρουσίαση του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας, δίνοντας τα κεντρικά στοιχεία που το αποτελούν (χρηματοδότηση, μέντορες, στήριξη). Μάθαμε από τον Διευθυντή του Βραβείου, Σταύρο Σαρινά, ότι φέτος οι υποβολές των επιχειρηματικών πλάνων στον Διαγωνισμό ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και έθεσε ένα νέο ρεκόρ συμμετοχής με 1,200 συμμετοχές. Από αυτές οι 10 προκρίθηκαν στην τελική φάση ως φιναλίστ, και βραβεύθηκαν γι’ αυτό το εντυπωσιακό τους κατόρθωμα.

hea 2015 winners Ελληνικό Βραβείου Επιχειρηματικότητας

Πριν όμως φτάσουμε στους φετινούς νικητές, το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει και ένα video από τους προηγούμενους νικητές του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας, όπως το e-satisfaction, Anassa Organics, Open Circle, RT Safe (για το έτος 2014) και Stella Mare, Different & Different, Casa Parlante και Rabt (για το έτος 2013). Όλοι οι founders μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας και έδωσαν την δική τους ιστορία για το πως το Βραβείο τους βοήθησε πρακτικά στην ανάπτυξη της δικής τους επιχείρησης.

Οι 10 Φιναλίστ

Οι 10 επιχειρηματικές ιδέες που προκρίθηκαν στον τελικό είχαν ήδη ανακοινωθεί στα media, αλλά τώρα ήταν η στιγμή που η κάθε μια ομάδα θα ανέβαινε στη σκηνή για να παραλάβει από τον επικεφαλή του CSR του ομίλου Libra Group, Jimmy Athanasopoulos, το αναμνηστικό αγαλματίδιο. Πριν την κάθε απονομή, είχαμε την ευκαιρία να δούμε ένα σύντομο video όπου οι founders παρουσίαζαν εν συντομία την επιχείρηση και το όραμα τους. Και οι 10 φιναλίστ ήταν εξαιρετικοί και τους αξίζουν συγχαρητήρια καθώς κατάφεραν να ξεχωρίσουν από τα 730 business plans που κατατέθηκαν στο Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας.

Ας θυμηθούμε ξανά τους 10 φιναλίστ επιγραμματικά:

 1. FLOATMAST
 2. FORKY
 3. GRIDMATES
 4. HELIIX
 5. MYETUTOR.ORG
 6. MYTQ
 7. SMART GUIDE
 8. SUN OF A BEACH
 9. TOMOTECH
 10. YOLENIS

Οι 3 νικητές

Μετά την αναμνηστική απονομή σε κάθε ένα φιναλίστ, ήρθε η μεγάλη στιγμή να ανακοινωθούν και οι 3 μεγάλοι νικητές του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας 2015 από τον Gareth Zundel, Head of Communications του Libra Group. Μετά από έναν σύντομο χαιρετισμό στον Πρέσβη της Μ. Βρετανίας που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, ο κ. Zundel ζήτησε τους 3 φακέλους που περιείχαν τους νικητές του HEA 2015.

hea 2015 winners Ελληνικό Βραβείου Επιχειρηματικότητας

And the Winner is…

Heliix: Μια πρωτοποριακή τεχνολογία μετατροπής της θερμικής ενέργειας σε ηλεκτρική, πάνω στην οποία βασίζεται το πρώτο προϊόν της εταιρείας, η συσκευή Phaethon™. Η καινοτόμος αυτή συσκευή, μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε τύπο ηλιακού θερμοσίφωνα, δημιουργώντας ένα σύστημα ηλιακής συμπαραγωγής ηλεκτρισμού – ζεστού νερού χρήσης, που προσφέρει μείωση έως και 30% στο ετήσιο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών. Το βραβείο παρέλαβαν οι Νίκος Αράπκουλες και Παναγιώτης Παπαδιαμάντης.

Smart Guide: Μία φορητή ηλεκτρονική συσκευή πλοήγησης για άτομα με προβλήματα όρασης. Το καινοτόμο αυτό προϊόν θα παραχθεί από εργαζόμενους με μειωμένη όραση στις εγκαταστάσεις του Φάρου Τυφλών Ελλάδος. Το εγχείρημα φιλοδοξεί να επιφέρει κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο εστιάζοντας στο ξεχωριστό ανθρώπινο δυναμικό, την προσιτή τιμή διάθεσης και τις ισχυρές εξαγωγικές προοπτικές. Από τον Θράβαλο Νίκο και Καρκούλια Γιώργο.

Yoleni’s: Ένα ηλεκτρονικό delicatessen το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα στον Ευρωπαίο και Αμερικανό καταναλωτή να προμηθευτεί αυθεντικά προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας. H ιστοσελίδα www.yolenis.com προσφέρει περισσότερα από 1200 προϊόντα από 110 καταξιωμένους παραγωγούς της Ελλάδας. Η ιστοσελίδα περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία από τρόφιμα και ποτά, καθώς και πλούσιες πληροφορίες για την κάθε περιοχή, τοπικές συνταγές και τρόπους σερβιρίσματος. Founders: Νικόλαος Πίπας, Γιάννης Γεωργιάδης και Πέτρος Αγαζάνης.

Το ραντεβού πλέον ανανεώνεται για του χρόνου, με ακόμα περισσότερες συμμετοχές και business plans στο Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας 2016. Για μια ακόμα φορά συγχαρητήρια στους νικητές και τους φιναλίστ, και όπως ακούσαμε χτες: τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, αλλά και πιο ενδιαφέροντα πράγματα!

One comment on “Heliix, Smart guide και Yoleni’s οι 3 νικητές του HEA 2015

 1. Pingback: Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας 2016 €1,25 εκατ. έως 10 Μαρτίου - TechStart

Leave a Reply