Που βρίσκεται το οικοσύστημα με τα Ελληνικά startups


by

Ο Γιώργος Σπανουδάκης, CEO της Pinnatta, έκανε μια πολύ καλή παρουσίαση στο Private Equity Forum στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2013 και χτες είχαμε την τύχη να δούμε το presentation του και στο slideshare.

Ο Γιώργος μίλησε για το οικοσύστημα με τα Ελληνικά startups μέσα από την προσωπική του εμπειρία του να ζεις και να εργάζεσαι, ή καλύτερα να φτιάχνεις από το μηδέν μια startup στην σημερινή Ελλάδα.

Με γενικό μότο, δουλεύουμε τοπικά και στοχεύουμε παγκόσμια, έδωσε το σύνθημα και το τέμπο για όλους τους investors που αναζητούν ευκαιρίες για funding με καλές αποδόσεις στην Ελλάδα.

Γιατί λοιπόν να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα;

Ο Γιώργος Σπανουδάκης δίνει 3 λόγους:

 1. Γλώσσα: μιλάμε πολύ καλά Αγγλικά, δεν θα μπω σε συγκρίσεις γιατί δεν έχει νόημα)
 2. Ήλιος: ε ναι, πως να το κάνουμε, λατρεύω και εγώ τον πλούσιο Ελληνικό ήλιο και δεν θα μπορούσα παρά να συμφωνήσω με τον Γιώργο ότι είναι πολύ σημαντικός καθώς βοηθάει πάρα πολύ στην ψυχολογία και την αποδοτικότητα. Άλλη φάση να βλέπεις μουντό καιρό όλη μέρα, όλο το χρόνο (βλέπε Λονδίνο) και άλλη φάση να μπορείς να πάρεις 2 φίλους ή το ταίρι σου και να πεταχτείς σε ένα νησάκι για σου-κου και να κάνεις reboot. Αυτό άλλωστε μας κάνει και μοναδικούς σαν λαό στην…
 3. Ιδιοσυγκρασία: το περίφημο Μεσογειακό ταμπεραμέντο χαρακτηρίζει τους Έλληνες, την σπιρτάδα τους, το φιλότιμο, την φιλοξενία και πολλά ακόμα…

ΟΚ δεν είναι όμως όλα ρόδινα εδώ στην ηλιόλουστη Ελλάδα όπως όλοι ξέρετε, δεν προσπαθούμε να κοροϊδέψουμε ούτε τους επενδυτές ούτε τους ίδιους μας τους εαυτούς. Αναγνωρίζουμε ότι έχουμε κάποια μειονεκτήματα, ή καλύτερα όπως θα δείτε και στο presentation, ας τα αποκαλέσουμε καλύτερα προκλήσεις:

 1. Ασταθές περιβάλλον: τόσο πολιτικό (όπως αποδείχθηκε περίτρανα από την υπόθεση της ΕΡΤ και τον χειρισμό της από την τριμερής) όσο και οικονομικό καθώς η Τρόικα παραμονεύει και οι φόροι πάνε και έρχονται με αποτέλεσμα να τινάζονται πολλά business plans στον αέρα ακόμα και αν πρόκειται για υγιέστατες επιχειρήσεις.
 2. Καθυστερημένη υιοθέτηση τεχνολογίας: ας το παραδεχτούμε, όπως τα χρηματοκιβώτια, έχουμε κι εμείς μια χρονοκαθυστέρηση αναφορικά με το πόσο γρήγορα αγκαλιάζουμε τις νέες τεχνολογίες που κυκλοφορούν στην άλλη πλευρά του πλανήτη. Δείτε απλά πόσος καιρός πέρασε για να γίνουν τα smartphone διαδεδομένα ανάμεσα μας.
 3. Χαμηλός ή καθόλου ανταγωνισμός: δεν χρειάζεται να έχεις τελειώσει MBA για να το ξέρεις, όλο και κάπου θα το έχεις διαβάσει…η έλλειψη ανταγωνισμού είναι ύπουλη γιατί σε κάνει να νιώθεις ασφαλής, σε κάνει να χαλαρώνεις και να απολαμβάνεις την πρωτοκαθεδρία στο απέραντο βασίλειο σου, αλλά τι θα γινόταν αν κάποια στιγμή ξυπνήσεις και βρεις έναν αντίπαλο μπροστά σου; Έχεις χαλαρώσει τόσο, που έχεις μείνει πολυυυυυύ πίσω για να αντιμετωπίσεις την πρόκληση. Ένας υγιής ανταγωνισμός (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να μπουκώσει η αγορά) είναι πάντα θεμιτός για να σε κρατάει σε εγρήγορση και να προχωράει τις εξελίξεις πιο γρήγορα.
 4. Έλλειψη βετεράνων founders: μιας και το οικοσύστημα με τα Ελληνικά startups είναι ακόμα “φρέσκο”, δεν υπάρχουν ακόμα οι κομάντο που έχουν μετάλλια στο πέτο τους από τις μάχες στα χαρακώματα των startups. Είναι πολύ νωρίς για όλους τους founders που ακόμα πειραματίζονται και οι ίδιοι τους, ψάχνουν ακόμα τα πατήματα τους, και δεν έχουμε αυτά τα πρότυπα που θα κοιτάμε με θαυμασμό και δέος και να λέμε…αυτός πέτυχε, μια μέρα θέλω να κάνω κάτι τόσο μεγάλο όσο κι αυτός!

Ας το γυρίσουμε πάλι τούμπα όμως και ας δούμε τα παραπάνω 4 μειονεκτήματα, ως προκλήσεις…ας δούμε πως ένα ασταθές περιβάλλον είναι καταλληλότερο για disruption της αγοράς και επαναστατικό innovation. Η καθυστερημένη υιοθέτηση της τεχνολογίας ανοίγει πόρτες για deployment ξενόφερτων ιδεών που μπορούν να προσαρμοστούν στην “πρωτόγονη” Ελληνική αγορά.

Δείτε για παράδειγμα το TaxiBeat, μια εφαρμογή που πέτυχε τόσο πολύ χωρίς να είναι μια πρωτογενής ιδέα που γεννήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα! Είχαμε ήδη δει αρκετές παρόμοιες εφαρμογές στο εξωτερικό, με το που έσκασε το iPhone στην Αγγλία τα εκεί τσακάλια είχαν ήδη αναπτύξει πρώτοι Taxi finder apps.

Όσο για τον χαμηλό ανταγωνισμό, μπορεί να είναι εν δυνάμει κίνδυνος, αλλά αν δεν επαναπαυτείς, σίγουρα σου δίνει μια περίοδο χάριτος για να ορθοποδήσεις πριν αρχίσουν οι επιθέσεις πανταχόθεν. Τέλος, οι βετεράνοι founders θα έρθουν με τον καιρό, γι’ αυτό να είστε σίγουροι…λίγο χρόνο θέλουμε και οι καλύτεροι θα ξεχωρίσουν!

Οι ευκαιρίες λοιπόν ενός επενδυτή για funding στην Ελλάδα είναι:

 1. Απίστευτα ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό
 2. Χαμηλός ανταγωνισμός
 3. Οικονομική κρίση

Οι λύσεις που προτείνει ο Γιώργος Σπανουδάκης για να εκμεταλλευτούμε αυτές τις ευκαιρίες είναι να ερευνούμε συνεχώς την αγορά για νέες ευκαιρίες, να ταξιδεύουμε αρκετά (ανοίγει κυριολεκτικά το μυαλό σου!), να μη ντρεπόμαστε να ζητάμε βοήθεια όταν την χρειαζόμαστε, να μην τα παρατάμε με τις πρώτες δυσκολίες που σίγουρα θα έρθουν, να συνεχίσουμε να προσπαθούμε ξανά και ξανά και το κυριότερο απ’ όλα να βάλουμε το κεφάλι κάτω, να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε πολύ σκληρά!

Μπορεί λοιπόν να άλλαξαν πολλά από το 2010 μέχρι σήμερα, να έχουμε πληθώρα startup events, να κυκλοφορούν ανάμεσα μας επενδυτές και ευκαιρίες για εξασφάλιση funding (μη γελάτε, αλήθεια λέω!), να έχουμε στήσει incubators και co-working spaces και να βλέπουμε ενεργή βοήθεια της Ελληνικής κυβέρνησης προς τις startups, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα στον τελικό μας στόχο.

greek startup ecosystem

Ο λόγος για αυτήν την μεγάλη αλλαγή; Οι άνθρωποι αλλάζουν.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνει το οικοσύστημα με τα Ελληνικά startups από δω και πέρα;

 1. Να έχει επιχειρηματίες που παίζουν σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι Έλληνες επιχειρηματίες
 2. Να επενδύσουν χρόνο και πόρους για να ωριμάσουν το οικοσύστημα με τα Ελληνικά startups
 3. Να βάλουμε περισσότερο know-how στο οικοσύστημα μας
 4. Να είμαστε υπομονετικοί
 5. Να συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά!

Ο Γιώργος Σπανουδάκης έκλεισε λέγοντας πως αυτό που χρειάζονται τα Ελληνικά startup είναι μια ευκαιρία για να δοκιμάσουν την τύχη τους, χρειάζονται funding, χρόνο, υποστήριξη και ένα δίκτυο, ή αυτό που μας αρέσει πολύ να λέμε, ένα οικοσύστημα.

greek startup ecosystem success story

Άντε και καλή επιστροφή στο μέλλον με ένα νέο Eurobasket 1987…το απόλυτο Ελληνικό succes story (μιας και είναι στη μόδα ο όρος)!

Leave a Reply