Ο Χάρης Καρώνης αποκαλύπτει το Viva Wallet και μιλάει για τα startups 1


by

O Χάρης Καρώνης, CEO του Viva! μας υποδέχτηκε στο γραφείο του και μας παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη όπου μιλάει για τα Ελληνικά startups και μας αποκαλύπτει την νέα υπηρεσία Viva Wallet που έρχεται τον Μάρτιο του 2013!

Πώς βλέπεις όλη αυτή την κίνηση των startups;

xaris-karonis-linkedinΟτιδηποτέ γίνεται τόσο απότομα κάποιες φορές αγγίζει τα όρια της φούσκας οπότε ο προβληματισμός μου βρίσκεται στο αν και κατά πόσο αυτό που βλέπουμε να προσπαθεί να δημιουργηθεί στην παρούσα φάση είναι φούσκα. Αν κάτσεις να αποδελτιώσεις όλα αυτά που βλέπεις, συναντήσεις παιδιά, startups, γενικά τις προσπάθειες που γίνονται θα διακρίνεις ένα κοινό χαρακτηριστικό: την έλλειψη της επιχειρηματικότητας. Είμαστε επιχειρηματικά αναλφάβητοι και δεν βγάζω τον εαυτό μου απέξω. Η χώρα αυτή τη στιγμή έχει μεγαλώσει ένα σύνολο από γενιές επιχειρηματικά αναλφάβητων οπότε σε μια αναλφάβητη χωρα όταν αρχίζει να γίνεται ένα booming δεν γνωρίζεις σε ποιο βαθμό αυτό θα έχει διάρκεια ή θα ξεφουσκώσει απότομα.

Ότι βλέπουμε σήμερα θα έχει έναν πολλαπλασιαστή επικοινωνιακά και αυτό θα είναι το κομμάτι των funds του JEREMIE. Σήμερα η αγορά των startups στη χώρα έχει το βασικό πρόβλημα ότι εν αναμονή του JEREMIE έχουν σταματήσει όλες οι επενδύσεις περιμένοντας να ανοίξει. Τα τραπεζικά funds έχουν σταματήσει να κινούνται γιατί έχουν μπεί στο μηχανισμό στήριξης και κάποια άλλα που υπήρχαν έχουν στρέψει την προσοχή τους σε επιχειρηματικές ευκαιρίες και όχι στα startups που έχουν μεγάλο ποσοστό ρίσκου και λιγότερες πιθανότητες να πετύχουν σε σχέση με μια εταιρεία που ήδη λειτουργεί.

haris karonis interview Χάρης Καρώνης Συνέντευξη

Πώς ορίζεις την έλλειψη επιχειρηματικότητας;

Η έλλειψη της επιχειρηματικότητας φαίνεται γιατί δεν αξιοποιείς την έννοια της πληροφορίας σωστά. Το πως αποδελτιώνεις την πληροφορία. Κανείς δεν γράφει το ποσοστό της αποτυχίας των startup το οποίο είναι μεγάλο και ότι δεν είναι εύκολα τα πράγματα παρόλο που έχει δημιουργηθεί μια γκλαμουριά πίσω από την έννοια του startup. Χωρίς να έχουν επιχειρηματική συνείδηση και να μπορούν να διακρίνουν, να αποδελτιώσουν τις πληροφορίες που παίρνουν και να πάνε σε ένα επόμενο βήμα ότι πίσω από τα startups βρίσκετε συνεχή δουλειά. Εθελοτυφλούν όσοι θεωρούν ότι απλά επειδή έχουν μια ιδέα θα γίνουν ο επόμενος εκκατομυριούχος.

Την έλλειψη της επιχειρηματικότητας μπορώ να στην αναλύσω πάρα πολύ κρίνοντας ταυτόχρονα  και  εξ ιδίων τα αλλότρια. Θεωρώ ότι σε όλα τα προβλήματα συμμετέχω, είμαι ανάμεσα σε αυτούς που επιχειρούν, που επηρεάζονται από τα δημοσιεύματα και για την έλλειψη της επιχειρηματικότητας είμαι ένας από αυτούς.

Εσύ όμως έχεις μια πολύ επιτυχημένη παρουσία στον χώρο.

Δεν νομίζω αν θεωρείς ότι έχω μια εταιρεία ζωής και όχι ένα startup. Η Realise είναι μια established εταιρεία, ταυτόχρονα έχουμε δύο άλλες την Viva Services και την Viva Payments. Η στροφή που έχουμε κάνει είναι πάνω στο κομμάτι των πληρωμών και η άδεια που έχουμε πάρει για 30 χώρες  στις πληρωμές είναι μια επιχειρηματική δραστηριότητα που μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ένα startup ενός διαφορετικού μεγέθους. Γιατί εμπλέκει συναλλαγές, ηλεκτρονικό χρήμα, mobile payments που ακόμα είναι στο ξεκινημά της και σε ένα χώρο που είναι πάρα πολύ μεγάλος και πολύ πιο δύσκολος.

viva payments

Θα ήθελα να μου πεις περισσότερα πράγματα για τα Payments γιατί πάτε ουσιαστικά να χτυπήσετε το Paypal και την γραφειοκρατεία των τραπεζών.

Καταφέραμε μετά απο πολλές προσπάθειες και τελικά με έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος να κάνουμε μια ηλεκτρονική εγγραφή που συμπληρώνοντας 5 πεδία μπορείς να κάνεις εγγραφή στην υπηρεσία, παρέχοντας ταυτόχρονα και mobile application. Μέσα σε 5 λεπτά σε σύγκριση με 1 μήνα που χρειάζεται η αντίστοιχη υπηρεσία των τραπεζών μπορείς να ολοκληρώσεις την διαδικασία. Εμείς δεν πήγαμε να χτυπήσουμε τις τράπεζες γιατί στο εξωτερικό και ποιο συγκεκριμένα μόνο στην Ελλάδα και την Τουρκία το acquiring  των καρτών το κάνουν οι τράπεζες. Σε παγκόσμιο επίπεδο δεν θα έπρεπε να πάς σε μια τράπεζα. Απλά στην Ελλάδα οι τράπεζες το εκάναν και αυτό. Το σημαντικό όμως είναι ότι πάμε να κάνουμε mobile wallet έχουμε ήδη κατεθέσει φάκελο στην  Τράπεζα της Ελλάδος για να βγάλουμε mobile payments και e-wallet που είναι ένα φάσμα υπηρεσιών που μέσα στην επόμενη τριετία θα κάνει ένα τεράστιο booming και αυτό θα το δούμε πάρα πολύ δυνατά προς το τέλος του 2013. Αυτό από μόνο του στηρίζεται σε μια διαδικασία που δεν υπάρχει σήμερα. Εν μέρει οι εισπράξεις, οι πληρωμές και οι κάρτες ήταν μια δουλειά που εκάναν οι τράπεζες αλλά η είσοδος της τεχνολογίας και το booming των mobile devices και των tablets προυποθέτει να υπάρχει τεχνογνωσία.  Σε αυτό το επίπεδο για να μπορέσουν να φτιαχτούν καινοτόμες υπηρεσίες  νομοτελιακά θα οδηγηθούμε σε μια αλλή κατηγορία εταιριών. Καινούργιος χώρος και καινούργιο περιβάλλον λοιπόν, με άδεια που δίνει passport για υπηρεσίες ηλεκτρονικού χρήματος σύμφωνα με το e-money directive σε 30 χώρες, ενώ εξακολουθούμε να ελεγχόμαστε από την Τράπεζα της Ελλάδος. Το δεύτερο εξάμηνο του 2013 θα αρχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε και στο εξωτερικό.

Περιεγραψέ μου την αντίδραση του κοινού μέχρι τώρα.

Μέχρι τέλος του χρόνου γράφαμε εμπόρους με χαρτιά δηλαδή έπρεπε να πας σε ένα ΚΕΠ να υπογράψεις και να δημιουργήσεις ένα φάκελο. Άπο την αρχή του χρόνου έχουμε αφαιρέσει αυτές τις διαδικασίες με έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος οποτε το δείγμα και την ανταπόκριση θα αρχίσουμε να την βλέπουμε στο πρώτο εξάμηνο. Μέχρι σήμερα όμως έχει πάει πάρα πολύ καλά κάνουμε συναλλαγές αρκετών εκκατομυρίων ευρώ το μήνα. Αρχικά πήγαμε στην αγορά των εισιτηρίων Παναθηναικό Μπάσκετ, ΠΑΟΚ, Badminghton, αεροπορικά κλπ.

Αντίστοιχα ετοιμάζουμε μια παρόμοια διαδικασία για taxi. Στις 1 Μάρτιου 2013 θα βγάλουμε το Viva Wallet όπου θα μπορεις μέσω mobile application να παίρνεις ταξί με φθηνότερη τιμή σε προκαθορισμένη όμως διαδρομή . Θα διαλέγεις από που θα σε παραλάβει και που θα πηγαίνεις και θα προχωράς σε ηλεκτρονική πληρωμή μέσω του e-wallet . Ήδη έχουμε 600 ταξί στο δικτυό μας στο Ηράκλειο, στην Αθήνα και τα Χανιά. Στο Ηράκλειο λειτουργούν εδώ και 1 χρόνο ενώ στα υπόλοιπα σημεία από τον Ιούνιο.  Είναι ένα συστημα διαχείρισης κλήσεων και δρομολόγησεις που δουλέουμε με ραδιοτάξι και τώρα είμαστε σε διαδικασία για να συγκεντρώσουμε στόλο από όλη την Ελλάδα. Αυτή η διαδικάσία θα γίνεται μέσω του e-wallet και όχι ξεχωριστού application.

Και πως θα πληρώνεις;

Μέσω του Viva Wallet. Τα χρηματά σου θα είναι ήδη μέσα στο wallet. Θα μπορείς να γεμίσεις το wallet σου μέσω τραπεζικής κατάθεσης, σε φυσικό σημείο, με μεταφορά ποσού από χρεωστική ή πιστωτική κάρτα. Μέχρι το καλοκαίρι θα παίξουμε με ένα κλειστό δίκτυο και απο εκεί και πέρα θα το ανοίξουμε στο τελευταίο 3μηνο του 2013 με βάση τα χρονοδιαγράμματα που θέλουμε. Επίσης με βάση τις αλλαγές του μνημονίου και επειδή ελεγχόμαστε από την Τράπεζα της Ελλάδος, όσοι έμποροι συνεργάζονται μαζί μας δεν χρειάζετε να έχουν φοροσήμανση και αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να στέλνουμε ηλεκτρονικά την απόδειξη.

Θα πρέπει να πώ εδώ γιατί είχα την χαρά να δώ αυτό το application ότι είναι απίστευτα εύχρηστο και ότι ανυπομονώ να κάνω download στο κινητό μου!

Έχει ένα feed που εμφανίζει μηνύματα για υπηρεσίες και προσφορές κατηγοριοποίηση των υπηρεσιών και στην δεξιά πλευρά το wallet. Ενσωματώνει και όλες τις γνωστές μέχρι τώρα υπηρεσίες του Viva. Για τα εισιτήρια των παραστάσεων απλά δείχνεις το barcode από το κινητό σου. Stay tuned για περισσότερες πληροφορίες!!!

Το επόμενο βήμα;

Υπάρχει ήδη ένα πλάνο επενδύσεων 5.000.000 ευρώ το τελικό προϊόν είναι το Viva Wallet. ‘Ολα τα services μέσω του Wallet είναι πληρωμές. Το αν θα ανοιξουν ακόμα περισσότερες πληρωμές θα αυξήσει την χρηστικότητα και την εμπειρία του καταναλωτή και…the sky is the limit. Απο εκεί και πέρα το θέμα είναι αν θα μας αφήσουν π.χ. να πληρώνεις την κάρτα του μετρό σου ή το σήμα στο αυτοκινητό σου καθώς όλη η υποδομή υπάρχει ήδη από πίσω.

viva payments iphoneΠώς πιστεύεις ότι θα αντιδράει ο κόσμος; Κατα πόσο θεωρείς ότι είναι εύκολο να βάλουν τα χρήματά τους στο  e-wallet και να τα διαχειριστούν με αυτό τον τρόπο;

Για εμάς υπάρχουν δύο διαφορετικοί άξονες.  Ένας με αυτούς που έχουν smartphones ή tablets που έχουν την δυνατότητα να προχωρήσουν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές από μόνοι τους. Και σε αυτούς που δεν έχουν αυτή την δυνατότητα και που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία μέσω αντιπροσώπων του Ιδρύματος Πληρωμών. Βάση της Ευρωπαϊκής οδηγίας έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε αντιπροσώπους του Ιδρύματος Πληρωμών μας σε φυσικά σημεία τα οποία θα βρίσκονται μέσω ήδη υπάρχοντων αλυσίδων πχ μέσα στα βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου. Μέσα στο 2013 θα υπάρξει μεγάλο buzz και από άλλες εταιρείες που θα δραστηριοποιηθούν στο χώρο και η εμπιστοσύνη θα έρθει μέσω της χρήσης, ανάγκης και εκπαίδευσης.  Αν έχεις ανάγκη, εάν αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αγοράσεις κάτι πιο φθηνά και πιο γρήγορα, χωρίς να περιμένεις, τότε αυτό από μόνο του θα σου δημιουργήσει ανάγκη χρήσης και θα το εμπιστευτείς πιο γρήγορα.

Είσαστε self-invested ή στηρίζεστε σε funds;

Είμαστε self-invested. Η Realise έχει το 100% των Viva Services και Viva Payments. Εγώ έχω το 60% της εταιρείας και οι υπόλοιποι μέτοχοι είναι διευθυντές τμημάτων. Προσπαθήσαμε πριν από δύο χρόνια να έρθουμε σε επαφή με funds και τελικά δεν καταλήξαμε κάπου με δεδομένο ότι δεν μπορούσαν να καταλάβουν τίποτα από ότι κάναμε. Σήμερα είμαστε σε ένα διαφορετικό στάδιο είμαστε μια εταιρεία που φαίνεται στο χώρο. Tα e-wallets είναι πλεόν πιο γνωστά , τα smartphones και τα tablets έχουν πάρει πραγματική υπόσταση οπότε πλέον είναι πιο εύκολο να καταλάβει κάποιος τι κάνουμε άλλα παραμένει να έχουμε ένα δύσκολο και δυσνόητο project.

Κάνουμε μια επένδυση τόσων εκκατομυρίων και πρώτη φορά για funds μιλάμε τους τελευταίους μήνες γιατί το προϊόν είναι τόσο δύσκολο να το κατανοήσει η αγορά. Τα wallets είναι ένας συνδυασμός χρηματοπιστοτικού συστήματος και τεχνολογίας οπότε όσοι γνωρίζουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα μπορεί να έχουν έλειψη τεχνολογικής γνώσης και αντίστοιχα όσοι έχουν τεχνολογικές γνώσεις δεν αξιολογούν το πρόβλημα και τις δυσκολίες τους . Νομίζω ότι έχουμε ένα δύσκολο δρόμο μπροστά μας, έχουμε πάρει και τα καλά με τις μέχρι τώρα από τιςυπηρεσίες μας και προχωράμε.

Την αποψή σου για τα funds;

Για τα funds η απόψή μου είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν.  Τα funds σην Ελλάδα είναι συγκεκριμένα, θα υπάρξουν όμως κι άλλα πίσω από το JEREMIE. Ακόμα δεν έχουν βγεί αλλά είναι σε τελικό στάδιο. μέχρι να βγούν και να δούμε την πορεία τους έχουμε δρόμο. Μέχρι τώρα η αγορά έχει κινηθεί χωρίς funds  με πολύ μικρές εξαιρέσεις οι οποίες όμως προέρχονταν από διαχειριστές τραπεζικών χαρτοφυλακίων. Δηλαδή το Alpha Venture και το Attica Venture δεν ειναι funds. Μπορεί να παρουσιάζονται αλλά κατά την προσωπική μου εκτίμηση δεν είναι. Δεν έχουν λειτουργήσει με αυτό τον τρόπο για την τεχνολογία δηλαδή επένδυσαν περισσότερο χρήματα σε αγορές που ήταν περισσότερο commodity. Τα funds ορίζονται ως ένα επενδυτικό σχήμα που αναγνωρίζει το ρίσκο και πηγαίνει να ποντάρει σε αυτό. Επειδή όποια funds υπήρχαν στην Ελλάδα προέρχονταν από το τραπεζικό σύστημα τα κριτηριά τους ήταν πιο πολύ δανειακά παρά επενδυτικά άρα ομολογιακά δάνεια φτιάχνανε και όχι επενδυτικά με σκοπό να κάνουν κάτι διαφορετικό. Όποιες εξαιρέσεις υπήρξαν, ήταν εξαιρέσεις οι οποίες ήρθαν να επιβεβαιώσουν τον κανόνα.

Εν κατακλείδι η τεχνολογία μέχρι τώρα δεν είχε funds αλλά όλοι ελπίζουμε να αποκτήσει μέσω του JEREMIE.  Eίτε τελικά εταιρείες χρηματοδοτηθούν από αυτά είτε όχι η υπαρξή τους θα δημιουργήσει ένα οικοσύστημα το οποίο θα δημιουργήσει πολλες ευκαιρίες.

Εσύ θα επένδυες σε μια νέα ιδέα;

Εγώ συμμετέχω σε ένα από τα fund του JEREMIE ως αυτόνομος επενδυτής. Εμείς σαν όμιλος στο παρελθόν δεν το έχουμε κάνει γιατί είχαμε να κάνουμε μια πολύ μεγάλη επένδυση που αφορούσε εμάς. Ταυτόχρονα δεν είχε βρεθεί κάποιο σχήμα να μας πείσει και δεν εννοώ μια ιδέα αλλά κάποιο επενδυτικό σχήμα. Γιατί όταν μπαίνεις σε αυτό το στάδιο και δεν είσαι επενδυτής θέλεις να συμπράξεις με ένα σχήμα που να έχει την απαραίτητη γνώση έτσι ώστε να κερδίσεις και από αυτό ας πούμε στο Open Fund δεν συμμετέχουμε έχοντας μια συγκεκριμένη άποψη γι’ αυτό. Στο μέλλον θα κάνουμε τέτοιες κινήσεις και ειδικά με ενέργειες που έρχονται να κουμπώσουν με τις δικές μας στο χώρο των πληρωμών. Θα τοποθετηθούμε μέσα στην χρονιά αυτή σε πράγματα που έχουν σχέση με το wallet. Τέτοιες κινήσεις από την πλευρά τη δική μας θα βρεθούν στο τελευταίο τρίμηνο του 2013.

Όλη αυτη η ενέργεια, ο ντόρος και οι άνθρωποι που μπαίνουν στα startups θεωρείς ότι θα βοηθήσουν στη δημιουργία οικοσυστήματος άλλα και στην ανάπτυξη του τεχνολογικού γίγνεσθαι;

Με ανησυχούν τα πράγματα που γίνονται μόδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δημιουργείται οικοσύστημα αλλά ένα περιβαλλον που κάποιες περιπτώσεις θα διακριθούν. Επίσης δημιουργεί ένα πάρα πολύ μεγάλο noise που ως ένα βαθμό είναι απαραίτητο στην αγορά γιατί από την απραγεία πρέπει να φτάσεις σε ένα άλλο επίπεδο.  Οπότε θα φτάσουμε σε ένα επίπεδο που τα πράγματα θα είναι πιο διογκωμένα σε σχέση με την πραγματική τους υπόσταση και που τελικά θα ξεφουσκώσει και θα πάρει την πραγματική του υπόσταση. Άλλωστε και η έννοια του startup σε global επίπεδο αρχίζει να ξεφουσκώνει. Αρχίζει πλέον να διέπεται από μια λογική που λέει ότι πάμε back to real investment. H τάση είναι αυτή, αν είναι startup έχει καλώς αν όχι το back to real investment είναι η λογική που θα δούμε τα επόμενα χρόνια. Το να ξεκινάει ένας startup χωρίς να μπορεί να δεί αν αυτό θα βγάλει λεφτά είναι μια λογική που δεν μπορεί να λειτουργήσει και τέτοιες κινήσεις θα αρχίζουν να περιορίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα στο 2013. Είτε startup είτε running εταιρείες θα έχουν ένα άλλο κριτήριο που θα είναι: βγάζει χρήματα σήμερα; αν ναι πόσα; αν του βάλω χρήματα πόσα θα βγάλει; και όχι μια ιδέα που αν της βάλω χρήματα ίσως και βγάλει χρήματα. Το back to real investment είναι μια απόφαση πλέον.  Τα startups είναι αυτά που ακούστηκαν πολύ τα τελευταία χρόνια και η Ελλάδα ήρθε να τα φουσκώσει ακόμα περισσότερο αλλά νομίζω ότι με τον καιρό τα πράγματα θα πάρουν το δρόμο τους. Το πιο σημαντικό είναι να φτιάξει κάποιος μια εταιρεία και όχι ένα startup αν αυτό από κάποιους θεωρηθεί ότι έχει χαρακτηριστικά από  innovation και ένα business plan που έχει προοπτική μπορεί να την αντιμετωπίσουν ως ένα startup. Aυτό που με προβληματίζει είναι ότι σήμερα φτιάχνονται startups και όχι εταιρείες.

xaris-karonis-tedxacademy

Ναι από την άλλη υπάρχει μια πληθώρα νέων ανθρώπουν που αυτή τη στιγμή βρίσκονται χωρίς λεφτά, χωρίς δουλεία, χωρίς μέλλον εδώ, που έχουν γνώσεις. Από την άλλη πλευρά όμως που μπορεί αυτές οι γνώσεις να είναι περιορισμένες και να μην μπορούν να δουν το όλο αλλά κάτι προσπαθούν να κάνουν. Mπορεί να είναι πολύ ρομαντικό αυτό που λέω αλλά θεωρώ ότι είναι μια πολύ φιλότιμη προσπάθεια.

Είναι μια φιλότιμή προσπάθεια αλλά οι αντιρρήσεις μου είναι στον τρόπο που την στήνεις. Είμαι στο TEDx Academy τον τελευταίο χρόνο και έχω πιθανά δει περισσότερο από 60 επιχειρηματικά πλάνα . Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι κανένας δεν κάνει εταιρεία. Αν δεν έχεις χρήματα βγες και δούλεψε κάνε μια εταιρεία ή κάνε on the side το project που θες αλλά ξεκίνα να δουλεύεις. Αν έχεις ένα expertise και φτιάχνεις mobile applications κάνε μια εταιρεία που να τα φτιάχνει και παράλληλα έχε στο μυαλό σου και δούλεψε για να βγάλεις και ένα δικό σου. Εκπαιδεύσου μέσα από την εμπειρία του να φτιάχνεις για κάποιον άλλον και μέσα από αυτό θα δημιουργήσεις μια συμπαγή ομάδα που θα μπορείς να την διατηρήσεις. Το να ξεκινάς με το να φτιάχνεις ένα προτότυπο και να γυρνάς τις πόρτες για να βρείς λεφτά και όλο αυτό να καθυστερεί σε κάνει τελικά να πέφτεις και να χάνεις τη δυνατότητα να επιβιώσεις μέχρι να ανοίξει αυτή η κατάσταση και να βρεις διέξοδο.

Το καταλαβαίνω αυτό που λες αλλα θα σου πώ ότι πολλοί από αυτούς δεν ξέρουν τον τρόπο να το κάνουν, από που πρέπει να αρχίσουν, τι διαδικασία πρέπει να κάνουν, που να βρούν τα χρήματα γι αυτό. Γιατί χρειάζεσαι χρήματα…

Πλέον μπορείς να ανοίξεις εταιρεία με 1 ευρώ από την άλλη μπορείς να βγάλεις ένα μπλοκάκι και να πουλάς υπηρεσίες. Δεν διαφωνώ με τα startups αλλά αυτό που λέω είναι να μην φτιάχνεται startup για το startup φτιάξτε εταιρίες που να είναι βιώσιμες οι οποίες μπορεί να γίνουν startup. Μου έχει κάνει εντύπωη ότι πλέον έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που οι επιχειρήσεις που βγάζουν τα προς το ζην δεν θεωρούνται κάτι σημαντικό. Πλέον υπάρχουν αρκετοί που εγκλωβίζονται στα startups τα οποία θέλουν και πολλά χρήματα για να φτιαχτούν. Πιθανότατα από τον Ιούνιο να υπάρχουν χρήματα για startups αλλά κανένας δεν θα δώσει χρήματα αν δεν είναι σίγουρος ότι μπορεί να τα πάρει πίσω. Μπορείς να φτιάξεις μια μικρή ομάδα με 4 άτομα που κάθονται και δουλέουν όλοι μαζί, ψήνονται στη δουλειά και στα προβλήματα της και δημιουργούν μια πιο συμπαγή ομάδα και όχι δημιουργούμε ένα startup και απλά πάμε σε 4-5 meetings. Η έννοια της συμπαγής ομάδας σε ένα startup είναι πάρα πολύ σημαντική. Ένας επενδυτής που έχει να επιλέξει ανάμεσα σε μια συμπαγή ομάδα που δουλεύει ήδη δύο χρόνια και κάνει διάφορες δουλειές ακόμα και του ποδαριού και έχει μια νέα ιδέα σε σχέση με μια άλλη ομάδα που παρουσιάζει ένα business plan θα επένδυσει σίγουρα στην ομάδα που έχει ήδη δουλέψει μαζί.

Αν κάποιος ήθελε να μοιραστεί μαζί σου την ιδέα του πόσο εύκολο είναι;

Γενικά δεν είναι δύσκολο. Αν σκεφτείς ότι εμείς είμαστε μια ομάδα 5 ανθρώπων και έχουμε δει 60 περιπτώσεις ίσως τελικά να έχουμε δει ένα μεγάλο μέρος από αυτό που υπάρχει. Όποιος πιστεύει ότι είναι απομακρυσμένος σε σχέση με άλλους είναι γιατί δεν το προσπάθησε. Η προσπάθεια, η επανάληψη της προσπάθειας και η επιμονή ανεξάρτητα των εμποδίων θα φέρουν το επθυμητό αποτελεσμα. Αν πιστέψεις σε αυτό που έχεις θα βρεις και του κατάληλους ανθρώπους, μιλησέ τους και προσπάθησε. Πλέον υπάρχουν τόσα πολλά event που είναι εύκολο. Η επιμονή, ο τρόπος και η ειλικρίνεια είναι πολύ σημαντικά στοιχεία σε αυτή την διεκδίκηση. Διάλεξε επίσης να προσεγγίσεις τους επενδυτές όταν θα έχεις κάτι συγκεκριμένο.

Επίσης με το να συζητάς μια ιδέα που έχεις και να μην φοβάσαι να την μοιραστείς μήπως και στην κλέψουν σε βοηθά στο να γίνεται καλύτερη και τότε αρχίζει να χτίζεται. Εξάλλου ιδέες υπάρχουν πάρα πολλές το πρόβλημα υπάρχει στην υλοποίηση και αυτό αποτελεί μέρος της έλλειψη της επιχειρηματικότητας.

Ευχαριστούμε τον Χάρη για την παραχώρηση της αποκλειστικής αυτής συνέντευξης. Ακολουθήστε τον στο Twitter.

One comment on “Ο Χάρης Καρώνης αποκαλύπτει το Viva Wallet και μιλάει για τα startups

  1. Pingback: Ο Πρωθυπουργός και οι Startups - TechStart

Leave a Reply